Přejdi na obsah
  • Zprávy
  • Tištěný infáček
  • Firmy na Slánsku
  • Ceník inzerce
  • Kontakt

Slánský Infáček

Váš internetový deník a tištěný měsíčník pro Slánsko, Kladensko a Lounsko.

Slánský Infáček
Slánský Infáček
Menu
  • Aktuálně
  • Kultura
  • Sport
  • Krimi
  • Komiks
  • Tipy na výlet
  • Staré pohlednice
  • Střípky historie
  • Komerční
Menu

Svatomartinská husa přilétá do Slaného. Kam na ni vyrazit a kde ji zapíjet vínem i pivem

Sdílet na Facebooku
Sdílet na X / Twitteru
Aktuálně  |  05.11.2025

Svatý Martin se sice tváří jako světec, ale kdyby věděl, kolik lidí se na jeho svátek těší hlavně na husu, možná by místo bílého koně zvolil pekáč. Ve Slaném se letos peče, dusí, konfituje a flambuje o sto šest – a kdo si včas nezarezervuje místo, ten může skončit maximálně s houskou v ruce před zavřenými dveřmi.

Tradice je jasná: kdysi se Martin schoval před jmenováním biskupem mezi husy, ty ho prozradily a od té doby to odnášejí každý listopad. Lid se ale netrápí legendou – spíš řeší, jestli si dát stehno, prso nebo rovnou celou husu. A právě tady Slaný ukazuje, že umí nejen servírovat, ale i vyprávět chuťové příběhy.

V Hejtmanském dvoře to rozjeli s noblesou. Od 11. do 15. listopadu se tam line vůně kaldounu, husích jater na víně a pečínky, která se tváří, že vás omilostní, než vás zavalí máslovou šťávou. Na čtyři až šest lidí tu klidně přinesou celou husu v pekáči, aby se nikdo necítil odstrčený od křídla. K tomu svatomartinská vína z Moravy a hruškovice pro ty, kdo se nebojí následků.

V Královickém dvoře se na husu chystají už od 7. listopadu, a protože tam mají jezdecké centrum, přijede i opravdový Martin na koni. Po průvodu čeká menu, které má styl: rilletes, kaldoun, husí prso sous-vide, konfitované stehno a na závěr vafle s karamelovou omáčkou. Kdo tvrdí, že tradice se nedají dělat s elegancí, měl by se sem zajet přesvědčit.

Továrna Slaný sází na poctivou hospodskou duši. Od 7. listopadu voní jejich kuchyně kaldounem, husí terinou ve slanině a pečeným stehnem, které se prý samo odlepuje od kosti. Kdo k tomu chce něco pořádného do skla, může si dát třináctku Svatý Václav nebo studeně chmelený Cejn 11. A jestli radši víno, tak Müller Thurgau od Tetura. Pivo i víno, to je slánský kompromis.

Hugo Bagel Café pojalo hody po svém. Od pátku 7. listopadu nabídne kromě klasiky i burger s trhanou husičkou, který by svatý Martin pravděpodobně neschválil – ale o to víc by si ho dal. Jako sladkou tečku připravují císařský trhanec s rumovými rozinkami. Víno dodává vinařství Sing Wine, takže i duch svatého se snad neurazí.

Slánská Kozlovna zůstává věrná tradici. Kaldoun, husí stehno s dvojitými knedlíky a červené zelí, nakonec lívanečky s povidly a šlehačkou. Žádné výstřelky, jen poctivá kuchyně, která dělá čest jménu města.

Hospoda na Mýtince servíruje od 8. listopadu husu, která má všechno: švestkové zelí, rozinky, portské víno i bramborové šišky. Kdo by to nezvládl, může skončit u žemlovky – jenže to by byl gastronomický hřích.

A nakonec Gurmán restaurant Staré Slaný, kde kuchaři dokazují, že i husu jde pojmout jako umění. Paštika z husích jater s meruňkami, husí roláda s batátovým pyré a dýňová panna cotta. Žádná venkovská klasika, ale spíš malý koncert chutí. Jen pozor, začínají 8. listopadu, a bez rezervace to bude marný pokus.

Takže, milí Slaňáci: husa je tady, víno se chladí a Martina netřeba čekat na bílém koni – letos ho potkáte v každé druhé restauraci. A pokud víte o dalším podniku, kde se budou servírovat hody hodné svatého, dejte vědět redakci Infáčka. Rádi doplníme mapu, protože dobré husy není nikdy dost.

Partneři

Nejnovější zprávy

Prodává se Slánská hora! Ale jen na filmovém plátně



Část Slaného bez proudu: přečtěte si, kde zítra zhasne světlo i nálada



Zloděj v Kumpánově zahradě: z pizzerie zmizela tržba i pocit klidu