Voňavá výzva: Upeč, dones, vyhraj!
SLÁNSKÝ PECEN: VYHRAJE TEN S KŮRKOU JAKO Z POHÁDKY?
Ve Slaném to začne vonět… a to pořádně! Až se v sobotu 20. září roztočí gril s uherským býkem, nebude to jen o mase, co láká kolemjdoucí. Letos dostane čestné místo i náš každodenní hrdina – chleba. A ne jen tak ledajaký! Město Slaný totiž vyhlásilo velkolepou soutěž o nejlepší slánský pecen. A my v Infáčkovi u toho samozřejmě nemůžeme chybět!
MÁTE RECEPT PO BABIČCE? NEBO VLASTNÍ TRIKY?
Ať už pečete chleba s láskou doma v troubě, v hliněné peci na zahradě nebo vám ho kyne po měsíčním rituálu za úplňku – tohle je vaše chvíle! Stačí do 15. září poslat přihlášku na mail vnejsivztahy@meuslany.cz (do předmětu napište „slánský pecen“) a v sobotu 20. září donést svůj voňavý bochník na Masarykovo náměstí. Porota, složená z odborníků i nadšených milovníků chleba, pak rozhodne, čí kůrka křupe nejlépe.
SLÁVA, CENY A POTLESK
Tři nejlepší chleby získají hodnotné ceny, ale co je možná ještě cennější – uznání a obdiv veřejnosti. Protože uznejme, když to někdo umí s kváskem, má v životě základní směr jasný. A jestli vám to ještě nikdo neřekl: voňavý pecen dělá větší dojem než nová lednička.
INFÁČEK TESTOVAL!
Já, Infáček, už si doma suším utěrku, v níž svůj chleba zabalím. Mou tajnou zbraní je šťáva z červené řepy, semínka slunečnice a špetka drzosti. Ale pozor, nejdu pro výhru – jdu pro čest a chuť. Protože ve Slaném se letos nepeče jen chléb. Peče se tradice, pýcha i radost z poctivého řemesla.
TAKŽE ZNOVU:
-
Do 15. září pošli přihlášku.
-
-
září dones svůj chléb na náměstí.
-
-
A pak už jen drž palce… nebo kůrku.
Slánský pecen 2025 – to je víc než soutěž. To je oslava toho, že ve Slaném to zkrátka umíme. Na viděnou u pecnu!
S láskou ke kůrkám,
váš Infáček