STŘÍPKY HISTORIE: Slánské restaurace v proměnách času: Tři místa, která tvořila chuť města
Slaný je městem, kde se historie a pohostinnost potkávají u jednoho stolu. V samém srdci města najdeme tři ikonické restaurace, jejichž příběhy sahají hluboko do minulosti — každá s vlastní atmosférou, tradicí i nezaměnitelným kouzlem. Od středověkých základů domu Ungelt, přes rodinné dědictví U zlatého kapra, až po někdejší ruch a vůni české hospody Hamburk.
Fotografie Ing. Rudolf Smola pro nakladatelství Orbis – nakladatelství pohlednice. Podle plakátu s programem kina v Ungeltu fotografováno v srpnu 1970.
Doprovodné historické a současné fotografie zachycují nejen architekturu, ale i ducha těchto míst, která formovala chuťové i společenské zážitky generací Slaňáků.
Pojďme si je připomenout — tři restaurace, tři kapitoly jednoho města
Restaurace Ungelt (Masarykovo nám. 4, Slaný)
Historický dům ze 14. století, původně sloužící jako místo výběru tržního cla, dnes nabízí stylové posezení a tradiční českou kuchyni. Od 19. století zde funguje hostinec, který se v 50. letech stal Plzeňskou pivnicí. Po rekonstrukci v roce 2007 pod vedením společnosti EKRO CZ se Ungelt stal oblíbeným místem gastro akcí – od zabijačkových hodů po telecí speciality. Podle Libora Dobnera v době pořízení našich fotografií vedli restauraci manželé Kolářovi.





Restaurace Zlatý kapr (Wilsonova 581, Slaný)
Známá také jako „U rybiček“, vznikla z obytného domu postaveného v roce 1883. Od 60. let fungovala jako Krušovická hospoda s originálním interiérem. Po restituci ji v roce 1991 koupili manželé Svobodovi, kteří ji vedou dodnes. Nabízí klasickou českou kuchyni, letní zahrádku a příjemnou atmosféru pro každou generaci. Podle Libora Donera se v době pořizení našich fotografií střídali ve vedení restaurace Zdeněk Svoboda a Václav Majstr
Po rekonstrukci v roce 1967 získala restaurace podobu, která je zachycena na našich fotografiích.
Obr.: Restaurace Zlatý kapr kolem roku 1970.

Restaurace Hamburk (Šultysova 529/3, Slaný)
Založena v 19. století, prošla mnoha proměnami – od Hotelu Pražák po Besedu. V roce 2011 ji provozovala Iveta Martínková, která z ní vytvořila typickou českou hospodu s domácí kuchyní a tankovým pivem. Nabízela denní menu za lidové ceny a útulné posezení. Od roku 2019 je bohužel uzavřena. Podle Libora Dobnera v době pořizení našich fotografií vedl restauraci pod názvem Beseda Václav Opatrný.
Obr.:Hotel Pražák za Rakousko-Uherska.
Obr.: Interiér restaurace Beseda kolem roku 1970
Obr.: restaurace Hamburk dnes (2025) již zavřená zhruba od roku 2019.
Zdroj: článek vytvořen ve spolupráci s Jiřím Popovičem. Informace čerpány z knihy Slánské hospody od Libora Dobnera.
Zdroj fotografií: Ze sbírky Jiřího Popoviče: Fotografie Ing. Rudolf Smola pro nakladatelství Orbis – nakladatelství pohlednice. Podle plakátu s programem kina v Ungeltu fotografováno v srpnu 1970.