Zlonický pivovar se probouzí k životu. Po desetiletích ticha se zde znovu začne vařit pivo
Po dlouhých letech, kdy historický pivovar ve Zlonicích jen mlčky stál a připomínal svou slavnou minulost, se v jeho zdech opět začíná něco dít. Pivovar Panaczech, který objekt od obce Zlonice získal před necelými třemi lety, zahájil stěhování své výroby z Prahy právě sem.
Půl tisíciletí tradice
První zmínky o vaření piva ve Zlonicích sahají až do počátku 16. století. Tehdy šlo ještě o menší měšťanské varny, ale v 18. století za vlády rodu Kinských vyrostl ve městě Knížecí pivovar – dominantní areál, který se stal zásobárnou piva pro celé okolí. V 19. století prošel modernizací a za první republiky patřil k významným regionálním výrobcům.
Po druhé světové válce přišlo znárodnění a začlenění do větších pivovarských podniků. Pivo se ve Zlonicích přestalo vařit asi v polovině minulého století. Po roce 1989 sice přešel do vlastnictví obce, ale vaření piva se sem nevrátilo.
Dlouhé čekání na nový začátek
Když obec Zlonice v roce 2023 pivovar prodala společnosti Panaczech, stanovila jasnou podmínku – do tří let musí být provoz obnoven a v pivovaru se znovu musí začít vařit pivo. Dlouho to ale vypadalo, že se v objektu nic neděje. Až nyní, před koncem stanovené lhůty, je patrný čilý ruch.
Podle informací z jejich sociálních sítí už třetí týden probíhá stěhování technologie a přípravy na spuštění provozu. V areálu se montuje vybavení, chystají se varny a podle vyjádření pivovaru „jsou přípravy v plném proudu“.
Naděje a otázky
Pro místní je návrat výroby piva do Zlonic symbolem oživení tradice a také nadějí, že historický objekt opět získá důstojnou roli v životě města. Součástí plánů je navýšení výrobní kapacity až na 180 000 litrů měsíčně a vybudování pivovarské restaurace.
Zároveň ale kolem projektu zůstává několik otazníků – pivovar Panaczech na naše dotazy ohledně průběhu stěhování ani termínu spuštění výroby neodpověděl.
Oživení po desetiletích
Přesto se zdá, že zlonický pivovar po desetiletích ticha konečně dostává šanci na nový život. Pokud se vše podaří, může se už brzy vrátit mezi místa, kde se píše česká pivovarská historie – a to nejen na papíře, ale hlavně v půllitrech čerstvě načepovaného piva.
Text Infáček, foto pivovar Panaczech